Tι είναι το Gr-RAC
Δημιουργία Gr-RAC
Στο πλαίσιο της υλοποίησης της Διεθνούς Πρωτοβουλίας «2016 – Διεθνές Έτος Παγκόσμιας Κατανόησης» (International Year of Global Understanding - IYGU) και της προώθησης των στόχων της σε τοπικό επίπεδο σε διάφορες χώρες του πλανήτη, δημιουργούνται τα “Περιφερειακά Κέντρα Δράσης” (Regional Action Centers – RACs) (http://www.global-understanding.info/people-behind/continental-centers/).
Στόχος των κέντρων αυτών είναι η ανάπτυξη πρωτοβουλιών και συνεργασιών σε τοπικό, περιφερειακό και εθνικό επίπεδο για την προώθηση:
- δράσεων ενημέρωσης και ευαισθητοποίησης φορέων και πολιτών σχετικά με τις προκλήσεις σε παγκόσμιο επίπεδο και την ανάγκη ανάληψης δράσης σε τοπικό επίπεδο για την αντιμετώπισή τους, αναδεικνύοντας καλές πρακτικές σε διάφορους τομείς που συνδέονται με τις εν λόγω προκλήσεις,
- πρωτοβουλιών σε εκπαιδευτικό επίπεδο για την αύξηση του αποθέματος γνώσης σχετικής με τις σύγχρονες προκλήσεις και τη διασύνδεση των προκλήσεων αυτών με τις ατομικές δράσεις και συμπεριφορές,
- ερευνητικών συνεργασιών και πρωτοβουλιών που εστιάζουν στα ζητήματα που θα αναδειχθούν από την πρωτοβουλία του IYGU, τα οποία απαιτούν τη στόχευση από την ερευνητική κοινότητα για την αντιμετώπισή τους.
Στο πλαίσιο αυτό, δημιουργήθηκε τον Δεκέμβριο του 2015 το Ελληνικό Περιφερειακό Κέντρο Δράσης, το οποίο φιλοδοξεί να αποτελέσει τον πρέσβη της διεθνούς αυτής πρωτοβουλίας στη χώρα μας για την επιδίωξη των στόχων της στους παραπάνω τομείς. Το Κέντρο δημιουργήθηκε στο Εθνικό Μετσόβιο Πολυτεχνείο (ΕΜΠ), Σχολή Αγρονόμων Τοπογράφων Μηχανικών (ΣΑΤΜ), Τομέας Γεωγραφίας και Περιφερειακού Σχεδιασμού, μετά από την υπογραφή Mνημονίου Συνεργασίας του Κοσμήτορα της ΣΑΤΜ Καθηγ. Μαρίνου Κάβουρα και του Executive Director του IYGU Καθηγ. Benno Werlen.
Επιστημονική υπεύθυνη και συντονίστρια του έργου είναι η Αναπλ. Καθηγ. Αναστασία Στρατηγέα (stratige@central.ntua.gr), επικουρούμενη από το ερευνητικό δυναμικό του Τομέα Γεωγραφίας και Περιφερειακού Σχεδιασμού, αλλά και το δυναμικό της ΣΑΤΜ, ΕΜΠ.
Στόχος Gr-RAC
Ο στόχος του Ελληνικού Περιφερειακού Κέντρο Δράσης επικεντρώνεται στην ανάπτυξη συνεργασίας με:
- Ένα ευρύ φάσμα φορέων του δημόσιου τομέα για την επικοινωνία της πρωτοβουλίας αυτής και τη συστράτευση σε μια κοινή προσπάθεια για την προώθηση των στόχων της, αξιοποιώντας τον θεσμικό ρόλο τους.
- Εκπαιδευτικούς φορείς και ερευνητικά ιδρύματα για την προώθηση της γνώσης και την ανάδειξη καλών πρακτικών σε τομείς, οι οποίοι αποτελούν πυλώνες για την τρέχουσα ελληνική πραγματικότητα (π.χ. τουρισμός, μεταφορές, διαχείριση θαλάσσιου περιβάλλοντος, διαχείριση αστικού περιβάλλοντος, αγροτικός τομέας κ.ά.).
- Φορείς του ιδιωτικού τομέα για την ανάδειξη καλών πρακτικών σε τομείς δραστηριοποίησής τους και την ευρεία προώθηση της σχετικής γνώσης μέσα από κατάλληλα επιλεγμένα κανάλια επικοινωνίας.
- Μη Κυβερνητικές Οργανώσεις, οι οποίες δραστηριοποιούνται σε θέματα των ενδιαφερόντων του Ελληνικού Περιφερειακού Κέντρου Δράσης του IYGU και μπορούν να συνεισφέρουν στη διάχυση της πληροφορίας και τη συνεργασία για την οργάνωση σχετικών με την πρωτοβουλία δράσεων.
- Φορείς Τοπικής Διοίκησης (Δήμους, Περιφέρειες) της ελληνικής επικράτειας για την ανάδειξη καλών πρακτικών σε προβλήματα διαχείρισης του αστικού περιβάλλοντος και τη διάχυση της πληροφορίας αυτής, αλλά και των στόχων του IYGU σε τοπικό επίπεδο.
- Άλλους φορείς, που είναι πιθανόν να ανακύψει στην πορεία υλοποίησης των δράσεων, προς όφελος της επιδίωξης των στόχων του IYGU.